+31 (0)800-5553555
Staal: warmgewalst versus koudgewalst
Er zijn veel aanbieders van loodsen en de manieren van bouwen en het gebruikte materiaal lopen flink uiteen. Zo is er een basisverschil tussen warmgewalste en koudgewalste constructies.
KOUDGEWALST
Voor de productie van profielen met blijvende vervormingen wordt koudgewalst staal gebruikt. Het staal wordt uitgerekt. Daarbij zijn de spanningen groter dan de vloeigrens. Het gevolg daarvan is dat de vervormingen blijvend zijn. De productie van koudgewalst staal is meestal goedkoper dan warmgewalst staal.
Koudgewalst staal wordt voornamelijk toegepast voor de productie van dunne staalplaten. De staalplaten zijn harder dan warmgewalste platen, maar wel minder taai en elastisch. In het productieproces wordt het staal tussen rollers geperst waardoor het uitrekt en dunner wordt. Hier komt de hardheid en geringe dikte vandaan.
Een afbeelding van een metalen beugel voor een muur.
WARMGEWALST
Warmgewalst staal is buigzamer en taaier dan koudgewalst staal. De hardheid wordt geproduceerd onder druk van persen en walsen, en kost relatief veel energie om het gewenste profiel in de juiste vorm te krijgen zonder dat er een naad aanwezig is. Dit is één van de verschillen tussen koud- en warmgewalst staal.
Een stalen staaf op een witte achtergrond.
Prijsverhouding
Warmgewalst staal is standaard goedkoper dan koudgewalst staal. Koudgewalst staal wordt vervaardigd door warmgewalst staal koud na te walsen. Deze extra bewerking maakt koudgewalst staal minder goedkoop dan het warmgewalste staal.
Bouwgemak
Een belangrijk verschil tussen koudgewalste en warmgewalst profielen wordt gevormd door de consequenties van het verschil in gewicht. Bij het bouwen van constructie met warmgewalste profielen is er nagenoeg altijd zwaar materieel nodig om de onderdelen te verplaatsen en te monteren. In het kader van de invloed van bouwen op het milieu zou dit een essentiële factor moeten zijn. Optistaal heeft mede om deze reden gekozen voor koudgewalst staal.
Het verband tussen stikstofuitstoot en de bouw laat zich als volgt omschrijven:
“De oorzaak van stikstofuitstoot is groot materieel, zoals graafmachines, vrachtwagens, kranen, bulldozers en shovels. Deze machines stoten tijdens de bouwperiode een grte hoeveelheid stikstof uit die vrijkomt bij de verbranding van bijvoorbeeld diesel.”
Vanwege het gewicht en de handzaamheid van koudgewalste constructies is de invloed op het milieu veel kleiner dan met zwaardere warmgewalste constructies.
Een verder voordeel is dat door het verschil in gewicht een koudgewalste constructie een lichtere (en dus goedkopere) ondervloer nodig heeft.